16-10-2015

SPL Medical met innovatie Radboudumc naar Novio Tech Campus

SPL Medical, spin-off van het Radboudumc, gaat per 1 november a.s. zijn bedrijf uitbouwen vanuit Novio Tech Campus. Deze nieuwe Nijmeegse start-up gaat een unieke contrastvloeistof op de markt zetten met als doel een meer effectieve kankerdiagnose. SPL Medical maakt gebruik van een regeling van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland die SMB aanbiedt voor startende en jonge life-science-bedrijven in de regio Nijmegen.

SPL Medical werkt aan een contrastvloeistof waarmee heel kleine uitzaaiingen van kanker in de lymfklieren zijn te detecteren. “Met dit middel, Combidex, kunnen we uitzaaiingen kleiner dan 8mm en zelfs van 2 mm zichtbaar maken”, zegt Patrik Zamecnik samen met Ari Aminetzah de directie van SPL. “Tot dusver was dat niet mogelijk. Op deze manier kunnen we bij mensen in een eerder stadium uitzaaiingen bij kanker ontdekken, waardoor de kans op een geslaagde behandeling veel groter  is”.

Meer focus en interactie op Novio Tech Campus
Het expertisecentrum MRI Prostaat van het Radboudumc heeft het contrastmiddel zover verfijnd dat heel gericht miniscule kankeruitzaaiingen in de lymfklieren zijn te traceren. De Radboudumc-innovatie, die met betrokkenheid van hoogleraar Jelle Barentsz tot stand kwam, blijkt ook heel goed uitzaaiingen bij andere kankersoorten te detecteren, zoals borstkanker en longkanker. Daarom is SPL Medical opgericht om het product zo snel mogelijk aan zo veel mogelijk kankerpatiënten in de wereld aan te kunnen bieden. Radboudumc is momenteel 100% aandeelhouder. “Om verder te groeien is een omgeving als Novio Tech Campus veel geschikter”, zegt Ari Aminetzah. “Er heerst hier een business-cultuur waardoor meer focus en interactie met andere ondernemingen mogelijk is. En de prijs-kwaliteit-verhouding is hier heel hoog”.

SPL Medical betrekt op Novio Tech Campus een kantoor in gebouw M. Hier realiseert Kadans Science Partner bedrijfsruimten met hoogwaardige faciliteiten en services. Eind van dit jaar levert Kadans gebouw A op. In totaal zijn dan 31 bedrijven actief op Novio Tech Campus. Daarvan heeft SMB inmiddels 14 bedrijven ondersteunt met een stimuleringsregeling van EFRO en de provincie Gelderland.

20151013 SPL Ondertekening Novio tech Campus 6 web

SPL Medical tekende 13 oktober jl.  de huurovereenkomst voor Novio Tech Campus met SMB Life Sciences en Kadans Science Partner.
V.l.n.r. John van Sambeek en John Schalken (SMB Life Sciences), Patrik Zamecnik en Ari Aminetzah (SPL Medical) en Chiel van Dijen (Kadans Science Partner)