05-03-2013

Nieuwe directeur Valorisatie UMC St Radboud

Vanaf 1 maart is dr. Dirkjan Masman aangesteld als directeur Valorisatie in het UMC St Radboud. Dirkjan Masman (1951) was directeur van Radboud Translational Medicine, een spin-off bedrijf van het UMC. Voor zijn komst naar Nijmegen was hij directeur van de Stichting Business Generator Groningen (SBGG), een stichting verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en UMC Groningen die onderzoekers helpt te ondernemen. Onder zijn leiding heeft SBGG de valorisatie van met name het life sciences-onderzoek in Groningen flink uitgebouwd. De Stichting heeft een aansprekende octrooiportefeuille opgebouwd en meerdere startende ondernemingen begeleid.

Masman studeerde Biologie en promoveerde in dit vakgebied aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna werkte hij als onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen en bij de University of Washington in Seattle (VS). Hij was betrokken bij het opzetten en uitbouwen van kennisintensieve ondernemingen zoals het Institute for Veterinarian Research in Wezep, Leadd in Leiden en Angteq in Groningen. Deze bedrijven ontstonden steeds op basis van academische kennis en in samenwerking met de betrokken universiteiten.

Dienstverlening valorisatie
Met de komst van Dirkjan Masman zal de nadruk van de valorisatie-dienstverlening liggen op het samen met de onderzoekers financieren van wetenschappelijk onderzoek. Dit kan in de vorm van aanvragen van subsidies, het afsluiten van profijtelijke onderzoekscontracten met de industrie, het realiseren en licentiëren van octrooien of het deelnemen in en ondersteunen van bedrijfsactiviteiten door onderzoekers.