13-03-2018

Event ‘Bescherm uw digitale innovaties’ 3 april 2018

Beste heer, mevrouw,

Over de bescherming van digitale innovaties doen de wildste verhalen de ronde. Wilt u weten hoe het écht zit? En hoe u geld kunt verdienen met de juiste bescherming van uw digitale innovatie? Kom op dinsdagmiddag 3 april naar het gratis event ‘Bescherm uw digitale innovaties’ in het provinciehuis in Zwolle.

Het event is voor alle innovatieve ondernemers die werken aan apps, big data, algoritmes, smart systems en internet of things.

Programma

12.30 uur – 13.00 uur : Ontvangst met inlooplunch en infomarkt van landelijke en regionale intermediairs, zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom, Kamer van Koophandel, Oost NL, Kennispoort Regio Zwolle en Novel-T.
13.00 uur – 13.50 uur : Start plenair programma, onder energieke leiding van Theo Föllings, manager Business Development bij Oost NL, met onder andere korte presentaties van:
• Alfred Peterson, hoofd Eenheid Economie en Cultuur, provincie Overijssel over een toekomstproof bedrijfsleven door digitale innovaties
• Adri Wischmann, innovatieadviseur bij Kennispoort Drenthe, over de mogelijkheden van blockchain voor uw bedrijf
13.50 uur – 14.35 uur : Vier subsessies
14.35 uur – 14.45 uur : zaalwisseling
14.45 uur – 15.30 uur : Vier subsessies
15.30 uur – 16.00 uur : Wrap up: best practices van ondernemers en specialisten
16.00 uur – 17.00 uur : Netwerkborrel met infomarkt van landelijke en regionale intermediairs

Subsessies
Elke sessie is een mix van inhoudelijke expertise van Octrooicentrum Nederland en praktijkervaringen van ondernemers en specialisten. U kunt twee van de volgende vier subsessies bijwonen:

 1. Open innovatie en de bescherming van digitale uitvindingen
  Deze quickscan geeft u een introductie in veelvoorkomende beschermingsvormen zoals auteursrecht, patenten, bedrijfsgeheimen en databankenrecht. Daarnaast geeft expert Ronald Jansen van Innovation-Circle, op basis van zijn ervaringen bij diverse softwarebedrijven, zijn visie op de rol van intellectueel eigendom bij open innovatie.
 2. Auteursrecht of patent op software?
  Over het beschermen van software bestaan veel misverstanden. In deze subsessie hoort u wat de criteria zijn voor verschillende beschermingsvormen. Als praktijkvoorbeeld beschrijft Peter Philippens van IdeAtics zijn ervaringen met het aanvragen van een softwarepatent.
 3. Slim verdienen aan digitale innovatie
  Omdat patenten vragen vaak om flinke investeringen is het belangrijk om strategische keuzes te maken, zeker bij digitale innovaties. In deze subsessie krijgt u inzicht hoe u geld kunt verdienen door slimme keuzes te maken op het gebied van patenteren, geheimhouden of vrijgeven, passend bij uw innovatie én bedrijf. Marco Bosch van Sustainder vertelt over de afwegingen en keuzes van zijn bedrijf.
 4. Masterclass softwarepatenten
  Octrooigemachtigden Arjan van der Maarl van Gemeas Patents en Erik Visscher van De Vries en Metman, gespecialiseerd in softwarepatenten, vertellen over het technisch effect en de grenzen bij het patenteren van software. Daarnaast krijgt u kort de gelegenheid om te toetsen of u uw type ICT-uitvinding kunt beschermen met een patent.

Locatie
Provinciehuis Zwolle
Luttenbergstraat 2
8012 EE Zwolle

Aanmelden
Deelname aan dit event is gratis.

Informatie
Neem voor meer informatie contact op met de Publieksvoorlichting van Octrooicentrum Nederland: per e-mail via octrooicentrum@rvo.nl of telefonisch op nummer 088-0426660.

Opdrachtgever
Octrooicentrum Nederland – onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – voert dit event uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.