26-05-2015

Boek Corporate Venturing: Managing the innovation family

Hoe creëer je nieuwe business binnen een corporate omgeving? Wat zijn de succesfactoren voor start-ups? In hun nieuwe boek over “corporate venturing” beschrijven Corina Kuiper en Fred van Ommen hoe grote bedrijven nieuwe initiatieven binnen en buiten het eigen bedrijf het beste kunnen begeleiden in hun reis naar volwassenheid. Beide auteurs zijn als begeleiders verbonden aan het SMB Assessment, een programma van SMB Life Sciences dat jonge bedrijven ondersteunt naar een professionele onderneming.

Innovatiefamilie: ouders, kinderen en pubers
Uitgangspunt van het boek is dat Corporate Venturing onderdeel is van de innovatiefamilie van een bedrijf. Baby’s en pubers zijn hierbij de nieuwe business initiatieven die nieuwe markten ontsluiten voor de onderneming. De ouders en grootouders vormen de bestaande business. Het boek gaat dieper in op de spanningen die er per definitie bestaan tussen ‘kinderen’ en ‘ouders’. Hoe creëer je als Corporate (ouder) een omgeving waarin kinderen (start-ups) en pubers (doorgroeiende ventures) beschermd worden maar tegelijkertijd alle ruimte krijgen om zich succesvol te ontplooien?

Achter de schermen bij vijftien innovatiefamilies
Het boek laat aan de hand van casestudies zien hoe Corporate Venturing wél succesvol kan zijn. Het boek neemt de lezer mee achter de schermen van vijftien verschillende innovatiefamilies, allen lid van Corporate Venture Network Netherlands: Asahi Glass Company, ASML, Bekaert, Brightlands Chemelot Campus, Dutch Polymer Institute, Royal DSM, Fujifilm, KLM Royal Dutch Airlines, Océ Canon, Port of Rotterdam Authority, Sibelco, Sioux, Solvay, TNO and Vision Dynamics. Al deze partijen verschaffen inzicht in hun innovatiestrategie, de venture instrumenten die ze gebruiken, de manier waarop zij Corporate Venturing hebben georganiseerd en de manier waarop zijn ondernemerschap promoten binnen hun onderneming. Het boek maakt duidelijk dat er verschillende benaderingen mogelijk én noodzakelijk zijn. Het bevat adviezen voor zowel de opgroeiende kinderen als voor de ouders en laat zien dat Corporate Venturing een kracht en essentieel innovatie instrument is geworden.

SMB Assessment
Voor startende en jonge bedrijven in de sector Life Sciences die willen weten of ze op de goede weg zijn, heeft SMB Life Sciences het SMB Assessment ontwikkeld. Aan de hand van een Venture Health Check krijgen bedrijven een op maat gesneden advies om hun bedrijfsvoering (nog) beter in te richten. De auteurs van Corporate Venturing,  Corina Kuiper en Fred van Ommen, zijn twee van de begeleiders bij dit programma.  Dankzij een EFRO-stimulering kunnen bedrijven met korting aan het SMB Assessment deelnemen.

Boek Corina Kuiper